İş yerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin risk analizi edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmaların bütününü ifade eder. Diğer bir anlatımla, risk analizi, riski kabul edilebilir düzeye indirebilmek amacıyla yapılan her türlü eylem ve tehlikeyi değerlendirme yöntemidir. Riskleri değerlendirirken tehlikenin neden olduğu olayın sonuçları ve olasılığı dikkate alınmalıdır. Bu sayede gelecekte olabilecek olaylar ve onların potansiyel sonuçları hakkında kararlar verebilir ve önlemler alabiliriz. Uygun bilgi kullanılarak olay hakkında çok kesin bir şekilde emin olmasak da, en iyi tahmini yapabiliriz.
30.06.2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca iş yeri tehlike sınıfına bakılmaksızın tüm işletmelerin risk değerlendirmesi yaptırması gerekmektedir. Kanunun 10. maddesi 01.01.2013 tarihinde başlamış olup yapmayan veya yaptırmayan işverenlere, 3.000.- TL aykırılığın devam ettiği her ay için 4.500.-TL ödenmesini hükmeder.
RİSK DEĞERLENDİRMESİ EKİBİ;
Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Risk değerlendirmesi ekibi aşağıdakilerden oluşur.
- İşveren veya işveren vekili
- İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyerihekimleri
- İşyerindeki çalışan temsilcileri
- İşyerindeki destek elemanlarından oluşur.
İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekan ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılamalıdır.
İŞ HAYATINDA RİSKLER;
İş yerlerinde yapılan işlerden, yürütülen operasyon ve çeşitli proseslerden, kullanılan maddelerden, her türlü makine ve donanımlardan, iş yeri veya çevresinde bulunan kişilerden, iş yerinde oluşturulan organizasyonlardan, çevre koşullarından,çeşitli unsurların birbirleri ile etkileşmesinden kaynaklanır.
RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÇALIŞMALARININ İŞVERENLER AÇISINDAN FAYDALARI;
Tehlike ve riskleri önceden görebilme, uluslararası saygınlık ve geçerlilik, proaktif yaklaşımla acil durumlar için her an hazırlıklı olma, istenmeyen durumların önlenmesi ile kayıpların maddi ve manevi olarak azaltılması, sorumlulukların ve görevlerin belirlenmesi ve paylaşımı, güvenli teknoloji seçimi ile güvenli çalışma ortamı temini olarak sıralıyabiliriz.
Etiketler : risk analizi , risk analizi nedir , risk analizi yapan yetkili kuruluşlar , risk analizi istanbul